Steun het slachtoffer

Het gebruik van geweld en agressie is nooit acceptabel. Toch kunnen dergelijke situaties onverwacht ontstaan, of het nu op straat, in de winkel, of op het sportveld gebeurt. Daarom is het ministerie van Justitie en Veiligheid, in samenwerking met de verschillende branches, een publiekscampagne gestart. Met de campagnevideo’s worden de  verhalen verteld van professionals die tijdens hun werk slachtoffer zijn geworden van agressie en geweld.

En u als getuige of omstander kan een groot verschil maken voor het slachtoffer. Want omstanders spelen een belangrijke rol voor de slachtoffers. Hieronder geven we praktische tips en concrete stappen die u kunt volgen om het slachtoffer te ondersteunen als de situatie dat toelaat.

Wat Kunt U Doen?

1. Betrek Omstanders: Roep de hulp van anderen in.

Kijk om u heen of er andere mensen in de buurt zijn die kunnen helpen. Roep omstanders erbij en vraag bijvoorbeeld: “Kunt u helpen? Dit gedrag is niet oké.” Hoe meer mensen erbij betrokken raken, hoe groter de kans dat de dader stopt en het slachtoffer zich gesteund voelt.

2. Bel 112: Bel altijd 112 bij fysiek geweld of directe dreiging.

Zodra er sprake is van fysiek geweld, bel dan altijd direct 112. Het alarmnummer 112 is altijd bereikbaar. Zelfs wanneer u geen bereik heeft of uw beltegoed op is, kunt u altijd 112 bellen. Zodra u een medewerker van 112 aan de lijn krijgt, geeft u eerst door in welke plaats u bent. En van wie u hulp nodig heeft.

Reis je met de bus, tram of veerpont? Spreek dan de bestuurder, conducteur of schipper aan. Zij nemen direct contact op met de verkeersleiding. Zij zorgen er vervolgens voor dat er assistentie of hulpdiensten komen om de situatie op te lossen. Ben je op een station? Maak dan gebruik van een SOS-paal of SOS-knop.

3. Blijf bij het Slachtoffer: Laat zien dat zij niet alleen staan.

Blijf, indien mogelijk, bij het slachtoffer totdat de situatie is opgelost of totdat hulpdiensten aankomen. Vraag of alles in orde is en bied een luisterend oor. Soms is simpelweg aanwezig zijn al voldoende om iemand zich minder alleen en meer gesteund te laten voelen. Vraag of het slachtoffer verdere ondersteuning nodig heeft zodat zij veilig hun weg kunnen vervolgen.

Met deze drie stappen—omstanders betrekken, 112 bellen en bij het slachtoffer blijven—kunt u als omstander bijdragen aan een veilige en ondersteunende omgeving. Veiligheid staat altijd voorop, dus beoordeel steeds of de situatie het toelaat en zet de veiligheid van uzelf op de eerste plaats.

4. Meldt u als getuige bij de politie. 

Maak als dit mogelijk is foto's van de dader en meld uzelf als getuige bij de politie. Aan de politie kunt u achteraf vertellen wat u heeft gezien door kenmerken van de dader te noemen

De volgende kenmerken van de dader zijn zeer waardevol voor de politie:

  • geslacht: man of vrouw;
  • huidskleur;
  • leeftijd: vergelijk de dader met iemand die u kent;
  • postuur: atletisch, dik of mager;
  • lengte: wat is het verschil met uw eigen lengte;
  • gezicht: een bril, een rond of lang gezicht;
  • opvallend: flaporen, grote neus, littekens, tatoeages;
  • beharing: snor, baard, kleur haar, kapsel;
  • kleding: type kleding, kleuren, stof.

5. Wilt u liever anoniem blijven?

Doe dan een melding bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of via de website van Meld Misdaad Anoniem.

6. Vraag hulp bij of advies van Slachtofferhulp Nederland wanneer u daar behoefte aan heeft.

Dit kan via het telefoonnummer (0900-0101) of via de website van Slachtofferhulp Nederland.

Met deze stappen kunt u als omstander bijdragen aan een veilige en ondersteunende omgeving. Maar uw veiligheid staat altijd voorop, dus beoordeel steeds of de situatie het toelaat en zet de veiligheid van uzelf op de eerste plaats.

Deze campagne is tot stand gekomen in samenwerking met onder andere: Detailhandel Nederland,
INretail, Koninklijke Horeca Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland, Albert Heijn, GVB, NS, KNVB en Gemeente Zaanstad