Eerst checken dan klikken
Waarom? Een valse link kan je leiden naar een website die veilig lijkt, maar dat eigenlijk niet is. Op zo’n valse website vragen criminelen je inloggegevens, zoals je wachtwoord en gebruikersnaam. Als je die weggeeft kunnen criminelen inloggen op jouw account, en dat kan je veel geld kosten. Als je een gevaarlijke bijlage downloadt kan dit schadelijk zijn.
Dus:
- Klik niet op de link.
- Klik niet op de bijlage.
- Eerst checken dan klikken dus.
- Controleer of de link klopt.
‘Cybercriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om digitaal bij je in te breken. Het is aan jou of je ze voor bent. Leer in dit filmpje hoe je cybercriminelen te slim af bent.
Nederland wordt steeds veiliger. Inbraken en overvallen nemen af. Een verborgen vorm van criminaliteit maakt echter steeds meer slachtoffers... Cybercrime.
Phishing is een enorm probleem. Oplichters lokken je met neplinkjes naar valse websites waar ze je geld stelen.’
‘Een recent representatief onderzoek laat zien dat afgelopen jaar ongeveer 45% van de Nederlanders een phishing bericht heeft ontvangen. Dat zijn meer dan 7 miljoen mensen! Het kan een nepmailtje zijn van je bank, of een fout linkje op je social media. En elke dag krijgen dus ongeveer 7400 mensen hiermee te maken. En ongeveer de helft van die groep, 3700, klikt ook daadwerkelijk op die link, met alle mogelijke nadelige gevolgen van dien.’
‘Ze hebben mijn webbrowser overgenomen, voor een korte periode.’
‘Zij was.. in mijn bankieren was ‘t wel. Dus toen heb ik gauw geld naar andere rekening gestort.’
‘Want het was een hele aannemelijke link, toen met die Rabobank. Want mijn man was net overleden dus ‘u moet een nieuw pasje hebben’. Sja, het was niet alleen met mijn man, maar dus ik dacht: “Nou, misschien is het wel logisch.” ’
‘Ik ga je helpen deze criminelen de baas te zijn.’
Het verschil tussen een nep- of een echte e-mail is soms lastig te zien. Mails kunnen er bedrieglijk echt uitzien.
Toch kun je nepmails herkennen. Hoe? Dat zal ik je vertellen.
Kijk naar de afzender. Deze lijkt wel op de bank, maar is het net niet!
Kijk naar de aanhef. Staat er ‘Geachte heer/mevrouw’, of ‘Beste klant?’ Als dit echt het bedrijf zou zijn waar jij klant bent, zouden ze je naam wel weten!
Veel nepmails vragen je om op een linkje te klikken om je persoonsgegevens bij te werken. Als je dat doet, kan de oplichter je leiden naar een nepwebsite die net echt lijkt, waardoor jij je inloggegevens achterlaat.
Het kan ook voorkomen dat criminelen je vragen om geld over te maken, of vragen om je gebruikersnaam of wachtwoord, met het dreigement dat ze anders je rekening blokkeren.
Vroeger kon je een nepmail meteen herkennen door de vele taalfouten die er in zaten. Nu is dat niet meer zo. Maar kijk toch of je iets geks ziet. Leg de mail naast een eerdere mail, waarvan je zeker weet dat die echt is, en vergelijk ze met elkaar.
Twijfel je? Bel dan even met het bedrijf of de instantie om het te checken. Maar pas op, gebruik dan niet het telefoonnummer in de mogelijke nepmail, zoek het nummer zelf op.
Of check je linkje. Dat doe je zo:
Kopieer de link en voer deze in op checkjelinkje.nl.
‘Cybercriminelen worden steeds slimmer. En phishing is een groot probleem. Klik daarom nooit zomaar op een link in een e-mail, maar kijk eerst of je de afzender wel kunt vertrouwen. En je kunt het altijd checken op checkjelinkje.nl.’
Dus eerst checken, en dan klikken!
En kijk onze andere filmpjes over hoe je criminelen te slim af bent.’