Updates
‘Cybercriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om digitaal bij je in te breken. Het is aan jou of je ze vóór bent. Leer in dit filmpje hoe je cybercriminelen te slim af bent.
Ken je dat? Ben je net lekker aan het werk op je computer….
Krijg je een pop-up dat er een update is. Je klikt de melding weg. Nu even niet! Herkenbaar?’
‘Dat vind ik altijd eng, dan denk ik ‘aahh, help, wat gebeurt er?!’
‘Ik klik dan meestal gewoon weg. Ja, ik klik gewoon weg.’
‘Mijn man is vorig jaar overleden en hij deed dat altijd. Toen zei ik altijd “Wim, kijk!”. Maar nu moet ik dat zelf doen en dat is lastig. Ik vind het doodeng.’
‘Weet je eigenlijk waarom je apparaat wil updaten?’
‘Dat zijn mij zo’n moeilijke vragen, dat weet ik niet.’
‘Ik ben er mee gestopt, met dat update. Maar ja, ik weet het niet.’
‘Ik klik het heel vaak weg en dan zegt ze ja, “Het is je eigen risico als je nu doorgaat,” en dat neem ik dan voor lief op dat moment. Ja, en iedere keer neem ik het voor lief eerlijk gezegd. Ik heb nog niks er echt mee gedaan, nee.’
‘Ja, ik ben 81, hè. En als ik er wat aan doet, doe ik t fout hè.’
‘Slechts de helft van de mensen doet regelmatig updates. Dat betekent dat de apparaten van miljoenen mensen misschien een beveiligingslek hebben en dat terwijl de oplossing zo simpel is. Bedrijven doen hun best om de beste beveiliging op jouw apparaat te zetten. Maar dan moet jij wel de update doen.
Criminelen zijn namelijk steeds op zoek naar manieren om je computer of telefoon binnen te dringen. En als ze een gat gevonden hebben, zal een computerbedrijf dat zo snel mogelijk dichten. Dat doen ze met een software-update.
Stel je voor: je negeert een updatemelding van het besturingssysteem op je computer…. En opeens kun je niks meer openen. Wat blijkt: een cybercrimineel heeft al je bestanden versleuteld. Hij kon binnendringen via een gat in het besturingssysteem. En dat was waarschijnlijk niet gebeurd als je de update had uitgevoerd.
Onlangs bezocht de Consumentenbond 100 mensen. Bij die 100 mensen controleerden ze de Windows-pc’s op veiligheidsproblemen, zoals verouderde software. En wat bleek? Slechts 11 van die 100 apparaten bleek echt veilig. Dat betekent dat bijna 90 procent van de apparaten onveilig was.’
‘Wil je hackers voorblijven?
Doe je updates!
Want updates zorgen ervoor dat je apparaten veilig blijven voor criminelen. Wacht dus niet, en voer ze direct uit!
De updates zijn er voor je computer, je telefoon, tablet, je apps, maar ook voor je ‘slimme apparaten’ zoals je router, je Smart TV, je beveiligingscamera’s of zelfs je tandenborstel.
Updaten kan handmatig of automatisch. Zet het op automatisch, want dan heb je er geen omkijken meer naar.
Weten hoe je je apparaten updatet? Kijk op veiliginternetten.nl
En kijk ook de andere filmpjes over hoe je cybercriminelen te slim af bent.’